Tambahan daging dan rempah menjadikannya agak pedas tetapi enak dimakan. Bagaimanapun inti daging pada bahagian atas ini menjadikannya tidak tahan lama dan perlu dimakan pada hari yang sama. Kuih cara berlauk tidak tahan disimpan pada suhu bilik, dan hanya tahan 2 hari dengan disimpan dalam peti sejuk.
Nama
Kuih cara berlauk digelar sedemikian kerana ia menyamai kuih cara tetapi mempunyai inti daging / lauk.Penyebaran
Kuih cara berlauk banyak dibuat dan dijual di Malaysia. Ia biasanya banyak dijual secara harian dan tidak perlu ditempah lebih awal.Dalam budaya popular
Kuih cara berlauk amat digemari sebagai juadah minum petang.Resepi
Bahan-bahan
- 1/2 kg tepung gandum
- 1/2 kg daging kisar
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 1 labu bawang besar dihiris halus
- 1 biji kelapa diperah santannya
- 1/2 liter air
- 1 biji telur
- 2 tangkai cili merah dimayang
- 1 tangkai daun sup dihiris halus
- 1 tangkai daun bawang dihiris halus
- 4 sudu besar minyak masak
- garam dan gula secukup rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan